Meta
Tags

Johtaja, blogaa!* (Eli kuusi syytä, miksi johtajan ehkä kannattaisi blogata)

04/11/2009 Johtaja, blogaa!* (Eli kuusi syytä, miksi johtajan ehkä kannattaisi blogata)

Monelle tietyn (joskus henkisen?) iän ylittäneelle blogaaminen on aika vierasta ja mielessä on monia kysymyksiä: Mistä blogille löytyy aikaa? Mitenköhän sitä keksii kirjoitettavaa? Mitä jos joku loukkaantuu jostain mitä kirjoitan? Mitä sinne blogiin uskaltaa kirjoittaa?

Ei käy kieltäminen, että blogaaminen on aika vaativa laji. Jollei ole rutinoitunut kirjoittaja, voi olla vaikea saada tekstiä kasaan riittävän usein tai ilman jättimäisiä ponnistuksia. Hyvä blogipostaus ei synny hetkessä, vaan se voi vaatia aikaa. Blogin pitäjältä vaaditaan myös hieman kärsivällisyyttä, sillä blogin suosio syntyy usein vasta ajan myötä.

Näistä haasteista huolimatta hyvästä blogista on paljon hyötyä. Listaan tässä kuusi syytä, joiden vuoksi blogi voi olla johtajalle erinomainen työväline.

1. Blogilla voi johtaa. Johtaminen on viestintää ja blogi erinomainen viestinnän väline. Blogissa voi helposti avata vaikeaa strategiaa, motivoida ihmisiä ja kirkastaa yhteisiä tavoitteita.

2. Blogaaminen on dialogia. Blogissa kannattaa ilman muuta sallia kommentit ja kannustaa lukijoita kommentoimaan. Monelle kynnys jättää blogiin kommentti on matalampi kuin lähettää johtajalle sähköpostia. Näitä ruohonjuuritason signaaleja kannattaa kuunnella herkällä korvalla ja ottaa onkeensa.

3. Blogaamalla voi säästää aikaa. Tämä voi kuulostaa oudolta, mutta sähköpostien lähettelyn ja powerpoint-sulkeisten sijaan hyvin jäsennelty blogipostaus voi olla paljon tehokkaampi keino saada sanomansa perille. Bonuksena saman viestin voi lukea kuka tahansa, ei vain sähköpostin rajallinen vastaanottajajoukko. Blogi voi myös toimia muistion memona, alustuksena ennen palaveria, keskustelun dokumentaationa tai omina muistiinpanoina. Tällaisen ajattelun sisäistäminen vaatii jo hieman ponnistuksia ajattelu- ja toimintatavoissa, mutta jos blogaamisesta tulee oikeasti työn osa ja apuväline, blogaamalla voi säästyä aikaa muuhun tekemiseen.

4. Blogi tekee johtajastakin ihmisen. Blogi on henkilökohtainen ja siinä saa näkyä johtajan oma tyyli ja henkilökohtaiset mielipiteet. Blogin avulla etäiseltä vaikuttavasta johtajasta voi tulla helposti lähestyttävä ihminen. Minusta on muuten ihan OK myöntää, ettei tiedä tai osaa. Se on inhimillistä ja ihmiset sen usein ymmärtävät.

5. Blogi pienentää etäisyyksiä. Globaalissa yrityksessä ollaan aina eri paikassa ja ajassa, mikä asettaa luonnollisestikin tiettyjä haasteita viestinnälle. Blogi on asynkroninen, mutta mahdollistaa silti vuoropuhelun. Blogin avulla toisessa maassa istuva johtaja on “läsnä” ihmisten arjessa, vaikka ei koskaan paikan päälle ehtisikään.

6. Blogin avulla voi testata ajatuksiaan. Moni johtaja saattaa pelätä kirjoituksillaan synnyttämiä reaktioita, eikä pelko ole aiheeton – olisi outoa jos ei yhtään miettisi, miten omiin tekemisiin suhtaudutaan. Blogi voi kuitenkin olla erinomainen paikka johtajalle perustella päätöksiään, esittää näkemyksiään ja seistä reilusti sanojensa takana. Blogaamalla johtaja asettuu tulilinjalle, mutta samalla viestintä on avointa, reilua ja suoraselkäistä. Niitä ominaisuuksia usein osataan arvostaa. Sitä paitsi, eivät ne puheet sillä häviä, että niiltä ummistaa silmät ja korvat.

Tulisiko teille lukijoille vielä mieleen jotain, mitä tästä listasta jäi uupumaan?

*Katleenan blogissa on hyvä kirjoitus blogata-sanan oikeinkirjoituksesta. Itse olen sitä mieltä, että blogata-sana on suomen kielessä niin uusi, ettei vielä voi sanoa mikä on sen oikea kirjoitusmuoto. Omassa päässäni blogaaminen on bloggaamista dynaamisempaa, spontaanimpaa ja nopeampaa. Minä dokaan, mokaan ja blogaan, en dokkaa, mokkaa enkä blokkaa. Ainakaan tuossa järjestyksessä. :) Mutta virallisempi muoto lienee bloggaaminen, ja se on minusta ihan oikein myös.
Tags:
1Comment

Post A Comment