Meta
Tags

Nipotusta

03/02/2009 Nipotusta

Vaikka en mikään kielitieteilijä olekaan, viime aikoina on taas erityisesti ärsyttänyt huono suomen kieli, joka vaivaa ainakin yritysmaailmaa. Voi että mitä velttoilua, todella raivostuttavaa!

Mikä siinä on, että lauseita käännetään englannista suomeen sanasta sanaan niin, että virkkeet alkavat järjestään ajan määreellä, pilkut ovat ihan missä sattuu, lauseenvastikkeita ei joko osata käyttää ollenkaan tai sitten niitä ympätään lauseeseen niin monta, ettei kukaan enää tajua mistään mitään.

Sama leväperäisyys pätee kyllä toisinkin päin. Englannista ei kukaan enää välitä, kun ajatellaan, että lukijoina on kuitenkin vain muita epä-natiiveja. Ei se vieraan kielen lukemista ainakaan helpota, että tekstin on kirjoittanut kapulakielinen apina!

Ja kun nyt pääsin vauhtiin, niin purnaanpa vielä näistä mainosväen lempparilauseista. Joissa. Ei. Ole. Verbiä.  Ja. Virke. Aloitetaan. Aina.  Sanalla. Että. Mutta. Tai. Tai ja pilkun sijasta käytetään pistettä. Grrrr.

Voitaisiinko sopia, että aletaan rikkoa kielenkäytön konventioita vasta, kun osataan ne!

Huh, jopas helpotti, kun sain raivota! Kiitos. :)

5 Comments
 • Katleena
  Posted at 23:48h, 07 February

  Tuskailemme näköjään samanlaisten ongelmien kanssa. :)

  Vähäinen määrä kirjoitusvirheitä ei toki tunnu missään, mutta jos ongelma on jatkuva ja näkyvä, siitä on kirjoittajalle itselleenkin haittaa. Kuka ottaa todesta asiantuntijaa, joka kirjoittaa “agressiivisesta markkinoinnista”, “verkko oppimis ympäristöstä” tai “mainos ja -markkinointi kuluista”?

 • Aku
  Posted at 11:01h, 08 February

  Aivan! Vaikeaa ottaa sellaista asiantuntijaa vakavasti, joka ei osaa kirjoittaa oikein tai selittää asiaansa suomeksi ilman kökkäjä anglismeja.

 • Reetta
  Posted at 10:53h, 19 February

  Moi Aku,

  Onnittelut hienosta suomen (ja etenkin englannin) kielen taitamisesta! Todella ihailtavaa. Blogejasi on ilo lukea.

  Entäpä jos yrittää parhaansa, eikä vaan hallitse lauserakenteita? Kannattaako silloin kirjoittamista reenata piilossa? Entäpä luikihäriö, jolloin virheellisen kirjotusasun havainnointi on aivan ylivoimaista. Onneksi meillä on oikolukuohjelmat :-).

  Nimimerkki Kielenhuoltoa kaipaava

 • Aku
  Posted at 11:32h, 19 February

  Moi Reetta,

  ja kiitoksia kehuista! :)

  Sehän on ihan ymmärrettävää, ettei kaikkien suomi ole erinomaista, vaikka pitää ilmaista asiansa kirjoittamalla. Kirjoittamaan oppii lukemalla ja kirjoittamalla, ja kielenhuollon kurssikaan ei olisi huono juttu paljon kirjoittavalle. Jos on kyse virallisemmasta, julkaistavasta tekstistä, jättäisin tekstin viimeistelyn sellaiselle, joka asian varmasti osaa.

  Usein on kuitenkin kyse laiskuudesta, ja siitä ettei viitsitä miettiä miten joku asia oikeasti sanottaisiin suomeksi ja vielä sujuvasti ja oikein. Siinä voi kyllä olla joskus kyse siitäkin, ettei ajatustakaan ole täysin sisäistetty.

  <Talouselämässä oli muuten aihetta läheisesti liippaava mielenkiintoinen artikkeli viime viikolla.

 • Kyösti
  Posted at 21:38h, 04 March

  Asiaa!

Post A Comment