Meta
Tags

Somessa on kyse kulttuurin muutoksesta

24/09/2014 Somessa on kyse kulttuurin muutoksesta

Somesta puhuttaessa keskustelu siirtyy usein kanaviin. Se on luonnollista, sillä kanavat ovat uusia. Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin ennen kaikkea viestintä- ja organisaatiokulttuurin muutoksesta. Some vaatii organisaatiolta nopeutta, läpinäkyvyyttä ja kykyä olla kiinnostava. Harva organisaatio kykenee siihen ilman työtapojen ja asenteiden tuulettamista.

Uskon, että yksilöiden esiin marsittaminen on organisaatioille suuri mahdollisuus, sillä henkilöt ovat yleensä kiinnostavampia kuin yritykset.

Jos ja kun omaa henkilökuntaa halutaan kannustaa somen käyttöön ja brändilähettiläiksi, täytyy hyväksyä myös ylilyönnit. Itse asiassa pelkkä ylilyöntien suvaitseminenkaan ei riitä, vaan ylilyöntejä kannattaa jopa hakea, sillä parhaat tulokset saadaan, kun liikutaan jo hyvän maun rajoilla.

Ihmisiä täytyy kannustaa, sillä vain harvalla suomalaisella asiantuntijalla riittää rohkeutta (tai vastaavasti puuttuu arvostelukykyä) niin paljon, että viestit alkaisivat kiinnostaa muitakin, kuin henkilöä itseään. Se, mikä saattaa itsestä tuntua mielettömän rohkealta, ei ulkopuoliselle näyttäydy sellaisena.

Ja itse asiassa rohkeudessa on kyse aivan yksinkertaisesta asiasta: kyvystä olla oma itsensä kaikissa tilanteissa. Ei tarvitse tehdä stuntteja tai hakea huomiota, vaan luopua liiasta yrittämisestä ja tarpeesta olla erehtymätön. Toisaalta täytyy muistaa olla aktiivinen ja tuoda omia kantoja esiin.

Esimerkeiksi tällaisesta “hulluttelusta” käyvät Puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin Hornet-selfie tai Rakennusviraston hauska viranomaisviestintä. Näitä lisää!
Viestintäkulttuurin muutos

No Comments

Post A Comment