Meta
Tags

10 vinkkiä vanhemmalle lapsen turvalliseen netin käyttöön

12/02/2016 10 vinkkiä vanhemmalle lapsen turvalliseen netin käyttöön

Tässä Innastuksen ja Enthusiastin vinkit vanhemmalle lapsen turvalliseen netin käyttöön.

1. Ole kiinnostunut 

Netti on lapsen elämässä tärkeässä roolissa. Ole kiinnostunut netin käytöstä samalla tavalla, kuin kyselet koulusta tai harrastuksista.

2. Ole saatavilla
Mitä pienempi lapsi on, sitä enemmän lapsi tarvitsee aikuista netin käytön opetteluun. Käytä nettiä yhdessä pienen lapsen kanssa. Muista itsekin nostaa välillä katseesi älylaitteesta.

3. Keskustele ja kuuntele

Kuva: F-Secure

Lapsi oppii netissä yllättäviä taitoja ja voi kokea turvallisetkin asiat pelottavina. Keskustele netin käytöstä lapsen kanssa ja kuuntele, kun lapsi kertoo sinulle kokemuksistaan.

4. Kokeile itsekin

Tutustumalla itsekin palveluihin ymmärrät paremmin niiden mahdollisuudet ja osaat ennakoida mahdollisia riskejä.

5. Suojele

Paras tapa suojella lasta on opettaa lasta käyttämään nettiä viisaasti. Opeta lapsi sulkemaan selain ja kertomaan aikuiselle, jos lapsi kohtaa netissä jotain pelotattavaa. Lapselle voi myös asettaa aikarajoituksia laitteiden käyttöön ja estoja, jotta lapsi ei pääse käsiksi lapselle sopimattomiin sisältöihin.

6. Noudata ikärajoja

Palveluilla ja peleillä on omat ikärajansa, joiden rikkominen on tavallista. Tutustu esimerkiksi peleihin, joita lapset pelaavat, jotta tiedät sopivatko ne lapsellesi.

7. Sovi pelisäännöt

Sovi pelisäännöt uusien sovellusten lataamiseen, laitteiden käyttöaikoihin ja huolehdi, että lapsi saa riittävästi myös unta ja liikuntaa. Netin käytöstä voi olla hyvä sopia yhdessä esimerkiksi koko luokan vanhempien kesken.

8. Turvaa laitteet

Laitevalmistajilla on erilaisia turvaominaisuuksia, jotka voi olla hyvä ottaa käyttöön. Kotimainen vaihtoehto on F-Securen SAFE, jolla lapsen netin käyttö on turvallista kaikilla kodin laitteilla.

9. Näytä esimerkkiä

Lapset ovat usein aikuisia taitavampia netinkäyttäjiä ja pahimmat somekohut ja -raivo aikuisten aikaansaamaa. Mieti, millaisen esikuvan itse lapselle annat.

10. Kehu ja rohkaise

Kannusta lasta kokeilemaan asioita netissä ja kehu lasta uuden opettelemisesta ja kokeilusta. Kehu lasta myös, jos hän uskaltaa kertoa peloistaan. Lapsesta, joka saa tukea ja kannustusta netin käyttöön, kasvaa mediataidot monipuolisesti hallitseva, netissäkin fiksusti käyttäytyvä aikuinen.

***

Olemme osana mediataitoviikkoa yhdessä Innastuksen kanssa tekemässä alakoululaisten vanhemmille valmennusta, jonka tavoitteena on tukea vanhempia, jotta he osaisivat auttaa lapsiaan käyttämään nettiä fiksusti ja turvallisesti. Koulutukset Helsingin suurimmassa alakoulussa Lauttasaaressa alkavat ensi viikolla ja ne on mahdollistanut F-Secure, joka tarjoaa myös ilmaisen neljän kuukauden kokeilun F-Secure SAFE -tietoturvaratkaisustaan . Sen voi käydä lataamassa täältä.

No Comments

Post A Comment